ponedeljek, 8. februar 2016

Kurentovanje 2016, Ptuj 07/02/2016

Kurentovanje je slovenski ljudski običaj, ki se priredi v pustnem ćasu z namenom odganjanja zime. Značilen je plesoči pohod kurentov skozi vas v prav tako značilni opravi in glasnim zvonjenjem. Dandanes se kurentovanja mnogokrat priredijo kar v mestnih središčih.
Tako se nas je zbralo okolki 40000 tisoč ljudi, da si to ogledamo na Ptuju, nastopajočih je bilo več ko 60 skupin z približno 2500 maskami.
Gre za največjo organizirano pustno karnevalsko prireditev v Sloveniji in osrednji Evropi, katere namen je prvotno ohraniti premične kulturne dediščine etnografskega izročila ptujskega območja in Slovenije. Kot pustna prireditev velja vse od leta 1960 in je dobila ime po znanem tradicionalnem pustnem liku kurentu. Čas trajanje prireditve se je skozi leta spreminjalo. Kurentovanje se običajno prične s prvim poskokom kurentov in samo karnevalsko prireditvijo. Pustni torek velja za dan, ko se zberejo pustni liki in maske ter tekmujejo za najizvirnejšo. Mednarodna in karnevalska povorka je ta, ki poskrbi za pokop pusta. Ves čas prireditve se v mestnem jedru odvija bogat kulturni in zabavno-glasbeni program.

Lp Metod






























































































Ni komentarjev:

Objavite komentar