nedelja, 27. avgust 2017

Vevnica (pot življenja / Via della Vita) 2342m nmv, 26/08/2017

Včeraj smo se podali na prečenje, Vevnica (pot življenja / Via della Vita) pa vse do Visoke Ponce. Pot smo opravili Belopeška jezera - ferrata Via della Vita - Vevnica (2342m) - Strug (2265m) - Zadnja Ponca - Srednja Ponca - Visoka Ponca (2274m) - Belopeška jezera. Presenečeni, saj smo do vstopa dohiteli že skupino šestih pohodnikov, nato se nas je nabralo blizu 12. Tako da smo kar lepo odšli počasi naprej. Sama pot na Vevnico BP, varovala ok vse ok. Kot si enkrat na Vevnici je šele začetek, saj ni lahkega sestopa. Tako nadeljujemo naprej vse do Struga, kjer so varovala bistvena ok, je pa tudi nekaj potrganih jeklenic na katere se ne smeš zanašat. Vse od Vevnice pa do Srednje Ponce ne srečač nikogar ali pa redko. Nato še na veliko in v dolino do koče Zacchi, kjer je bilo več osebja kot gostov. Na kratko se okrepčamo in proti domu. Res dan za bogove, ... :)

Pot je težko opisati, bolje jo je doživeti. Smer označujejo obledele rdeče pike in možici, varovala so skrajno nezanesljiva, a na nekaterih najbolj izpostavljenih mestih še kako dobrodošla 
. Vsi težavni prehodi potekajo po italjanski strani, marsikateri brez vsake možnosti varovanja. Kakšen štrik v nahrbtniku zna komu prav priti. Pot se večinoma drži grebena, zahtevnost je nekje 2. stopnje, na nekaterih mestih z veliko zraka.
Pri spusti z Velike Ponce nič novega. Zgornji šodrovski del označujejo predvsem možici, markacij skoraj ni videti do vstopa v ferato. Ta je že nekaj let urejena, tako da na njej ni težav.
Prečenje grebena od Vevnice do Ponc je vsekakor izjemna pot, ki zahteva celega gornika z kilometražo. Manj izurjene je priporočljivo varovati z vrvjo. Nabere se tudi za 1970 m višincev. Vode na grebenu ni, ljudi tudi bolj malo


Vevnica 2342m nmv
Strug 2265m nmv
Zadnja Ponca 2242m nmv
Srednja Ponca 2228m nmv
Visoka Ponca 2274m nmv

Lep pohodniški pozdrav 
Metod





























































































 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar